Tarihçe


Dereköy, Çerkes köyüdür. 21 Mayıs 1864 yılında Çarlık Rusya’nın gerçekleştirdiği Çerkes soykırımının ardından bir buçuk milyonu aşkın Çerkes, Türkiye’ye de büyük bir göç gerçekleştirmiştir.

Biga bölgesine gelen Çerkesler de birçok köy kurmuş ve bunlardan bir tanesi de Dereköy’dür. Kafkasya’nın Adige Cumhuriyeti topraklarında kalan Kuban Havzası civarından göç eden Adige yani Çerkes millet tarafından 1872 yılında kurulmuştur. Köye önce büyük ve heybetli anlamına gelen Şevketiye adı verilmiştir ve 1928 yılı kayıtlarında Şevketiye olarak geçmektedir. Daha sonra köyün içinden geçen dereden dolayı Dereköy adı verilmiştir. Köy, Cumhuriyet’in 100. yılında 151 yaşındadır.

Ekonomi


Dereköy’ün temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılık olduğu gibi, emekli olarak köye gelip yaşamına devam edenler mevcuttur. 3.935 dönüm tarım arazisine sahip köyde 3.035 dönüm alanda susuz tarım, 520 dönüm alanda ise sulu tarım yapılmaktadır. Köyde resmi verilere göre hayvan işletme sayısı 13’tür ve küçükbaş hayvan sayısı 890, büyükbaş hayvan sayısı ise 155’tir. Yıllara göre değişkenlik göstermekle birlikte başlıca tarım ürünleri hububat buğday, arpa, çavdar, mısır, çeltik, bakla, nohut, kuru fasulye, hayvanlar için silajlık mısır ve yonca, domates, biber, salçalık biberdir. Köyde ayrıca şeftali ve ceviz bahçeleriyle birlikte tarımsal işletme kaydı bulunan çiftçi sayısı 14’tür. Bölgedeki tavukhaneler
le birlikte 60.000 civarı kanatlı hayvan mevcuttur. Köye her gün Biga’daki ve fırınlardan ekmek temin edilip satılmaktadır. Köyde emekli hayatı yaşayan bazı vatandaşlar ise bahçe yapmakta ve bahçelerin- deki fırınlarında ekmek pişirmektedir. Köye toplu ulaşım S.S 62 Nolu Biga Boğaz Tur Kooperatifi minibüsleri tarafından sağlanmaktadır.

Son Güncel Yapısı


Yaklaşık 100 haneden oluşan Dereköy’ün son sayıma göre nüfusu 170’tir. Köyün nüfusu 1980’li yıllarda 410, 2000’li yıllarda ise 180 civarındadır. Köye ulaşım Kahvetepe Köyü’nden sonra beton ve asfalt yoldur. Köyün ana halteri ve meydanı asfalt ve parke taştır. Köy meydanında cami, muhtarlık ofisi, kahvehane, Poyraz bakkal, su havuzu ve çeşme bulunmaktadır. Köyün ortasında dere geçmektedir. Çanakkale İl Özel İdare ve Biga Kaymakamlığı İlçe Özel İdare ve Köylere Hizmet Götürme Birliği tarafından çeşitli altyapı ve üstyapı çalışmalarıyla beraber, köy konuk odası, köy konağı, sondaj inşaatı, parke taş ve içme suyu çalışmaları yapıldığı gibi çöp konteynerleri verilmiştir. Emekli olarak özellikle büyük şehirlerden köye gelenlerin yaptırdığı büyük ve katlı evler dikkat çekmektedir. Köye yakın bir alanda Dereköy Şelalesi bulunur ve doğaseverlerin tercih ettiği bir noktadır. Jeolojik yapısıyla dikkat çeken bölgedeki taşların 1970’li yıllara kadar köydeki birçok evin yapımında kullanıldığı söylenmektedir.

Biga Çarşamba Postası Gazetesi 11.12.2023